Αλλαγή στόχου για τον πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Uncategorized

Η πρώτη αναθεώρηση από το 2003 για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και να επιτρέπει την αύξησή του πάνω από το 2%, όταν κρίνει αυτό αναγκαίο, με την πρώτη αναθεώρηση από το 2003 που έκανε στη στρατηγική της για τη νομισματική πολιτική της.
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έως σήμερα ήταν λίγο κάτω από το 2%, ενώ με την αναθεώρηση θα γίνει 2%, με δυνατότητα να κινείται και πάνω από το επίπεδο αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Ο στόχος αυτός είναι συμμετρικός, που σημαίνει ότι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι το ίδιο ανεπιθύμητες», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:
«Οταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο ύψος των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή συνεχή δράση της νομισματικής πολιτικής για να μην μονιμοποιηθούν οι αρνητικές αποκλίσεις από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι σε μία μεταβατική περίοδο ο πληθωρισμός θα είναι συγκρατημένα πάνω από τον στόχο».
«Στη θεωρία, η κίνηση από έναν ντε φάκτο στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% σε ένα στόχο ακριβώς 2% και η συμμετρική απόκλιση από αυτόν, η οποία επιτρέπει ρητά προσωρινές υπερβάσεις του στόχου, θα αυξήσει τον στόχο για τον πληθωρισμό και θα σηματοδοτήσει έτσι μία ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg σε σημείωμά του.
«Στην πράξη», προσθέτει, «δεν θα κάνει καμία μεγάλη διαφορά κατά την άποψή μας, καθώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΚΤ επεδίωκε μάλλον αυτή την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Η νέα στρατηγική είναι περισσότερο εναρμονισμένη με αυτή άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών», πρόσθεσε, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
Όπως, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα μέτρα που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση κρίσεων – όπως οι αγορές ομολόγων και οι χορηγήσεις μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες – θα παραμείνουν στην εργαλειοθήκη της «για να χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο». Σημείωσε, πάντως, ότι βασικό μέτρο της πολιτικής της παραμένουν τα επιτόκια.
Η ΕΚΤ αναφέρει, επίσης, ότι ο βασικός στόχος της είναι η σταθερότητα των τιμών, αλλά προσθέτει ότι θα στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της, όπως η ισόρροπη ανάπτυξη, η πλήρης απασχόλησης και η προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Στην αλλαγή τη στρατηγικής τέθηκε και το θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλες συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και, αντίστοιχα, έχει δεσμευτεί σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με αυτή», σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.