«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

NEWS

Κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Βρετανίας μετά τις πιέσεις από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα
Ηχηρό «χαστούκι» αναμένεται να δεχθεί σήμερα η Τουρκία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την απόφαση να ανοίξει μέρος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο.
Μετά την αντίδραση των ΗΠΑ και την εναρμόνιση με την θέση της Ουάσιγκτον της Ρωσίας και της Κίνας, κάμφθηκε η χλιαρή έναντι της Άγκυρας τοποθέτηση της Μεγάλης Βρετανίας. Το Λονδίνο υποχώρησε τελικά στις διπλωματικές πιέσεις και παρουσίασε νέο σχέδιο δήλωσης για τα Βαρώσια και πλέον στο προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει τεθεί σε διαβούλευση, γίνεται ρητή αναφορά σε υπαιτιότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο συμπερασμάτων φέρεται να αναφέρει:
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του».
Θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με ήδη υιοθετημένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πρόβλημα του Κυπριακού».
Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Το μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων από Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Ευρώπη, για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εμμένει στην προκλητική ρητορική:
«Επειδή είδαν, πως δεν θα υποχωρήσουμε, γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να υψώνουν τους τόνους. Ό,τι και να λένε, όσο θόρυβο και αν κάνουν, εμείς με αποφασιστικό τρόπο θα κάνουμε τα βήματά μας. Με τη βοήθεια του Θεού, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, του Τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκικής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Καταδίκη της Τουρκίας και από την UNESCO για την Αγιά Σοφιά
«Χαστούκι» όμως αναμένεται να δεχθεί η Τουρκία και από την UNESCO για την Αγιά Σοφιά. Ειδικότερα, σήμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα καταδικάσει σήμερα με απόφασή του τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, υπέρ της καταδικαστικής απόφασης για την Τουρκία, τάσσεται και η Αίγυπτος.