Συνελήφθη η σύζυγος του επικηρυγμένου βαρόνου των ναρκωτικών Ελ Μέντσο

NEWS

Η Γκονσάλες κατηγορείται για την ανάμιξή της στην παράνομη οικονομική λειτουργία μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας
Οι στρατιωτικές αρχές του Μεξικού συνέλαβαν σήμερα τη σύζυγο του βαρόνου των ναρκωτικών Νεμέσιο Οσεγκέρα Σερβάντες, του γνωστού με το προσωνύμιο «Ελ Μέντσο» στην πολιτεία Χαλίσκο.
Η Ροσαλίντα Γκονσάλες Βαλένσια συνελήφθη στην πόλη Σαποπάν «σε ένα σημαντικό πλήγμα για το οικονομικό υπόβαθρο του οργανωμένου εγκλήματος στην πολιτεία Χαλίσκο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Η Γκονσάλες κατηγορείται για διάφορα εγκλήματα και κυρίως για την ανάμιξή της «στην παράνομη οικονομική λειτουργία μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας».
Ο Οσεγκέρα, πρώην αστυνομικός, είναι ο ηγέτης του βίαιου Καρτέλ Χαλίσκο Νέα Γενιά (CJNG), της ισχυρότερης εγκληματικής οργάνωσης στο Μεξικό μαζί με το Καρτέλ Σιναλόα. Οι αμερικανικές αρχές τον επικήρυξαν το 2018 για το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες καρτέλ που δεν έχει συλληφθεί μέχρι σήμερα. Επιχείρησε με το CJNG να φτιάξει μια εγκληματική αυτοκρατορία που θα εκτείνεται σε πέντε ηπείρους. Το καρτέλ του κατηγορείται για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, όπως συνθετικής οπιοειδούς φεντανυλης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών οι θάνατοι από υπερβολική δόση φεντανύλης ξεπέρασαν τους 93.000 πέρσι.
Η Γκονσάλες είχε συλληφθεί και τον Μάιο του 2018 αλλά αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση λίγους μήνες αργότερα, υπογραμμίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η κόρη του Οσεγκέρα, η Τζέσικα Τζοάνα Οσεγκέρα Γκονσάλες, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020 και τον Μάιο δήλωσε ένοχη σε δικαστήριο των ΗΠΑ για οικονομικές δοσοληψίες με μεξικανικές εταιρείες που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών.
Φωτογραφία αρχείου