Το Μαρόκο απορρίπτει τις κατηγορίες από τα διεθνή ΜΜΕ για κατασκοπία

NEWS ΚΟΣΜΟΣ

Η υπηρεσία ασφαλείας της αφρικανικής χώρας κατηγορείται από διεθνή ΜΜΕ για υποκλοπές σε όλο τον κόσμο
Το Μαρόκο διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα την χρησιμοποίηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας του στο ισραηλινό λογισμικό Pegasus, προκειμένου να κατασκοπεύσει δημοσιογράφους ή προσωπικότητες της χώρας ή άλλων χωρών, όπως το κατηγορούν διεθνή ΜΜΕ.
Η μαροκινή κυβέρνηση κατήγγειλε ως «αναληθείς» τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες ασφαλείας του βασιλείου «διείσδυσαν στα τηλέφωνα διαφόρων δημοσίων προσώπων της χώρας και άλλων χωρών και υπευθύνων διεθνών οργανώσεων μέσω ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή».
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες από μια κοινοπραξία 17 διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ αυτών οι εφημερίδες Le Monde, Guardian, Washington Post, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες από ολόκληρο τον κόσμο έπεσαν θύματα κατασκοπίας με τη βοήθεια του λογισμικού Pegasus, που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς, που είναι παντελώς αβάσιμοι. Το Μαρόκο είναι ένα κράτος δικαίου, που εγγυάται τον μυστικό χαρακτήρα των προσωπικών επικοινωνιών (…) στο σύνολο των πολιτών και των ξένων κατοίκων του Μαρόκου», τονίζεται στο δελτίο τύπου.
«Η κυβέρνηση δεν απέκτησε ποτέ λογισμικά πληροφορικής για να διεισδύσει σε μέσα επικοινωνίας, όπως και οι μαροκινές αρχές δεν έχουν ποτέ προσφύγει σε τέτοιου είδους ενέργειες», αναφέρει το δελτίο τύπου, όπου προστίθεται πως «η συλλογικότητα των ΜΜΕ (…) αδυνατεί να προσκομίσει αποδείξεις για να στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς».